Ezt olvasta már?


Utolsó roham a devizahitelesekért

Kormányzati szándék szerint április hónapban végre megoldást találnak arra a komoly problémára, amelyet a devizahitelesek helyzete okozott. A részletekről gyakorlatilag semmilyen információval nem rendelkezünk, csak néhány kiszivárogtatott részinformáció mutatja, hogy a folyamatok mozgásban vannak.


hirdetés

Nézzük mindjárt az elsőt, a rögzített árfolyam, amely a pillanatnyilag még fizetőképes hitelesek részére hivatott segítséget nyújtani.

A módszer nem új, már több bank alkalmazza elősorban nagy értékű fogyasztási hiteleknél, pl. gépjárműveknél. Fix törlesztőrészletet állapítanak meg az árfolyamváltozásból keletkezett plusz fizetnivalókat külön számlára rakja és a futamidő végén érvényesíti.

A jelen elképzelés szerinti öt éves időtartamban jelentkező elképzelés komoly veszélyforrásokat rejt magában. Az öt év múlva felgyülemlett tartozást akkor és ott vissza kell fizetni. Hasonlóan, mint az újrastrukturált hiteleknél, a kedvezményezett időszakban, ami fél év és két év között mozog, a könnyítés lejártakor vagy vissza kell fizetni vagy beépítik a tartozásba, a probléma ezután keletkezik. A régi törlesztőrészletnél egy jóval drasztikusabb törlesztőrészlet fog megjelenni, amely az eddigi tapasztalatok alapján is hozzájárult az újrastrukturált hitelek bedőléséhez is. Ez a veszély most is megvan. Kinek lesz arra kapacitása, hogy a hitele mellett egy másik hitelt is fizessen? A mostani elgondolás a hitelek egy részének biztos bukását vetíti elő.

 

Az összes többi -véleményünk szerint elmaradt- intézkedés kidolgozásának még semmi jelét nem látjuk. Tudomásul kéne venni végre azt a tényt, hogy az eddig bejelentett részintézkedések önmagukban semmilyen megoldást nem fognak jelenteni. Például az eszközkezelő létrehozása teljesen feleslegessé válik abban az esetben, ha a már számtalanszor javasolt adóskönnyítő intézkedéseket nem hozzák meg. Az eladósodott és a végrehajtó által üldözött, letiltásokkal terhelt ügyfél nem tudja fizetni az eszközkezelő által kért bérleti díjat.

 

Melyek ezek az intézkedések?

 

Károkozó végrehajtások csökkentése

A kormányzatnak meg kell védenie a fizetett lakáshiteleket. A mostani rendszer alapján bizonyos esetekben kisértékű végrehajtások miatt a végrehajtási csatlakozási kényszer következményeként a rendesen fizetett hitelek is felmondásra kerülnek. Sőt, ha valakinek két jelzáloghitele van és az egyik felmondásra kerül, a bank a másikat is felmondja mindenféle mérlegelés nélkül. A bedőlt banki hitelek 20-25%-át most már ezek a felmondott hitelek alkotják. Megoldásként a csatlakozási eljárások során védelemben kell részesíteni a lakáscélú hiteleket. Mérlegelni kell, hogy mi a fontosabb, a lakhatás biztosítása vagy a közüzemi tartozások kifezetése.

 

Adósságtömeg csökkentése

A végrehajtási költségek drasztikusak. Vagy a végrehajtói lobbi túlságosan erős, vagy a döntéshozók érdekérvényesítési képessége gyenge, de a végrehajtói álomjutalék a végrehajtókat az ország legirigyeltebb emberei közé teszik, amelyek mellett még a politikusok jövedelmei is eltörpülnek. A 10%-os behajtási jutalék a Tocsik-féle jutalékokat is megszégyeníti, de valamilyen oknál fogva ebben az ügyben semmilyen döntés nem akar kibontakozni. A másik jelentős adósságtömeg csökkentési lehetőség a késedelmi kamatok, amelyek sok esetben uzsora jellegűek. A késedelmi kamatok 6-30% között szóródnak. De a leggyakoribb a 26-27%-os késedelmi kamat, amely jóval magasabb az aktuális törlesztőrészletnél és gyakorlatilag két év alatt megduplázza az ügyfél adósságtömegét. Mi ez, hogy ha nem jó erkölcsbe ütköző szerződési feltétel? Függetlenül attól, hogy most szabadfelhasználású vagy lakáscélú hitelről van szó. A bank ilyen nagyságú nyereségét semmi nem indokolja. Azért semmilyen szolgáltatást nem nyújt, nagy valószínűséggel csak azt a célt szolgálja, hogy az ingatlan értékét a lehető leggyorsabban felélje az adósság, ill. ezt az irdatlan nagy adósságtömeget az adósok életük végéig fizethetik, ami a követeléskezelők részére nem egy rossz üzlet. Hogy lehetséges, hogy ezt a tényt a döntéshozók nem veszik figyelembe? Ezután jönnek a bankok trükközései. Az eredetileg lakáshitelként felvett hitelek a pénzintézet szerint már átminősül szabad felhasználású hitelnek és már nem érvényes rá a 90 napot meghaladó késedelmi kamattilalom. A PSZÁF ezzel kapcsolatban még nem volt hajlandó a kérésünkre egyértelmű álásfoglalást kibocsájtani.

 

Banki tartozás eladása intézményes uzsorásoknak

A bank a kezét mindig tisztán tartja, nem vesz vagy nem akar tudomást venni a követeléskezelő cégekről. Ez azért lenne furcsa, mert sok esetben jelentős részesedéssel rendelkeznek ezekben a cégekben. Mi a helyzet? A bank a tartozást rendkívül nyomott áron eladja a követeléskezelőnek. A követeléskezelő viszont az eredeti követelést követeli az adóson. Az itt alkalmazott árrés, haszonkulcs rendkívül magas. Néha ugyan ezek is adnak engedményt, de a hasznuk az ügyfelek helyzetének kihasználásával rendkívül magas. Ugyanez történik az ún. meg nem térült kár eladásakor is. Az ingatlan árverésre került, a még tetemes meglévő tartozást a bank szintén eladja, általában már 10%-ért megszabadul tőle, a követeléskezelő, aki gyakorlatilag bárki lehet, viszont ugyanezt már 100%-on is árulhatja. Ha ez nem uzsorás szerződés, akkor nem tudom, hogy ez mi. A rendőrség által elfogott uzsorások 100%-os kamatra adják ki a szerencsétleneknek a hiteleiket, de nem tudunk róla, hogy a 900%-os nyereséget hozó adósságbehajtásért bárkit is felelősségre vontak volna. Hol vannak a döntéshozók, akik ezekre az anomáliákra odafigyelnek? Az államnak kellene 10%-on kivásárolni ezeket a tartozásokat, mert ezzel megvalósulna a tiszta lappal történő indulás lehetősége. Természetesen nem kell ingyen, de nem mindegy az ügyfélnek, a bajba jutott és bedőlt hitelesnek, hogy 5 millió forint vagy 500 ezer forint tartozást kell kifizetnie.

 

Végrehajtási törvény megreformálása

A végrehajtási törvény rendkívül egyoldalúan szemléli a behajtási cselekvéseket és intézkedéseket. Nem találni benne két sort összesen, amely az adós érdekeit védené. Mindenkinek tudomásul kéne vennie, hogy a behajtás egy fontos jogintézmény, nélküle a gazdaság alapjai omolnának össze. De az adósnak is lehetnek jogai, az is valamilyen szinten védelemben kell, hogy részesüljön még akkor is, ha hibát követett el. De két tételt mindenképpen kiemelten fontosnak tartok.

1. A letiltás mértékének szabályozása jobban kell, hogy az élethez igazodjon.

A család megélhetésének biztosításához jónéhány esetben bármekkora levonás is sok lehet. Az egyébként is nyomor szinten élő részére kérdés: "Lesz-e mit ennem? Tudok-e fűteni? Meg tudom-e venni a gyógyszereimet? Melyiket válasszam?" Ilyen esetben szükséges lehet a családvédelmi szolgálat környezettanulmánya, amely ugyan legyen kellően szigorú, de méltányos.

2. A jövedelemszerző tevékenységhez kapcsolódó eszközök bevonásának csökkentése a végrehajtási eljárásban.

Ha ez csatlakozási eljárásban következik be, nem szabad elvenni a gépjármű vezető, oktató munkaeszközét, vagy ahol a gépjármű valóban munkaeszköz. De a rokkantságban szenvedő járművét sem célszerű elvenni.

 

A felsoroltakon kívül még jónéhány pont változtatásra szorulna. A rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket kíván.

 

A 7+1 pont elfogadása óta csak gyakorlatilag ötletelés szintű hírekről lehet tudomást szerezni. A hitelesek megmentéséért indított hajrában a rendkívül szűkre szabott időkeretben ismételten át kellene tekinteni az összes meghozott intézkedést, ill. azokat is, amelyre a kormányzat eddig kevés vagy semmilyen figyelmet nem fordított.

 

Kovács László ügyvezető

Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája

www.bankikarosultak.hu








Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Váratlan bejelentést tett a PSG Kylian Mbappéról

A francia bajnokcsapat a hivatalos oldalán osztotta meg a hírt.

Magyar vonatkozású rekord lett a múlté az Egyesült Államokban

Massachusetts államban vált csúcstartóvá a nyíregyházi fiatalember.

A Limes-múzeumnál vergődött partra a verőcei halálos hajóbaleset - eddig - egyetlen túlélője

A férfi szombaton este 11 óra környékén állított meg egy autóst a Duna-parti úton.

Verőcei hajóbaleset: a parton, a vízen és a levegőből is kutatnak az eltűntek után

A Dunán vélhetően szállodahajóval ütközött egy kis géphajó; eddig két holttestet találtak, a nyolc utas közül ötöt még keresnek. A...

Eddig nem volt allergiás, de gyanús, hogy az lett? Ezt tegye.

Elhúzódó tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés? Ha a felsorolt tünetek egyéb náthára utaló panaszok...

Újabb puccskísérlet indult a válságövezetben

A Kongói Demokratikus Köztársaság hadserege vasárnap reggel sikeresen meghiúsított egy puccskísérletet, melynek során három ember...

Orbán Balázs Magyar Péternek: Azt, hogy háborúpárti vagy-e, vagy sem, nem te döntöd el

A miniszterelnök politikai igazgatója azután fogalmazta meg véleményét, hogy kiderült, a Tisza Párt vezetője feljelenti Orbán Viktort.

Ebben a pillanatban jött Katalin hercegnéről. A németek közölték

Katalin hercegné január 17-én esett át egy komoly hasi műtéten. Azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt sem ő, sem Vilmossal közös...

Komlós Jucinak sikerült megbocsátania hűtlen férjének, de már nem akar vele együtt élni

A szoknyapecér férfi külföldre disszidált, magára hagyva feleségét

Íme 8 étel, amelyet bátran fogyaszthatunk, senki sem lehet allergiás rájuk

Sok ember küzd valamilyen étel allergiával, amely igen csak akadályozza őket a mindennapokban. Most összeszedtünk 8 olyan élelmiszert,...

Kamilla válna Károlytól

Kevesen tudják, de a Károly király és fia közt kialakult feszült viszonért első sorban Kamilla királyné a felelős.

Sport

F1-hírek: változott a rajtsorrend az Emilia-romagnai Nagydíjra

Oscar Piastrit, a McLaren pilótáját megbüntették, miután az imolai időmérőn feltartotta Kevin Magnussent, aki gyorskörön volt a Q1-ben.

Eldőlt Dárdai sorsa a Herthánál - hivatalos

Dárdai Pál ismét távozik a német labdarúgó másodosztályban szereplő Hertha BSC vezetőedzői posztjáról, de élete végéig a klub kötelékében maradhat - írta az MTI.

Megváltozott az imolai F1-es futam rajtsorrendje

Az időmérő élmezőnyében osztott ki büntetést az FIA.

„Jött a VAR-vizsgálat és a megdöbbentő ítélet” - a bronzról lemaradó Fehérvár védője csalódott, de...

Nem túlzás: a labdarúgó NB I utolsó fordulójában milliméterekkel csúszott le a bronzéremről a Vidi.

A Paks feltette az i-re a pontot, a Puskás Akadémia megelőzte a szabálytalan gólokat szerző Vidit

Az NB I-ben szombaton eldőlt, hogy a bajnoki címet korábban megszerző Ferencváros mögött mely együttesek végeznek még a dobogón. A […] A A Paks feltette az i-re a pontot, a Puskás Akadémia megelőzte a szabálytalan

Borzasztó szoros végeredményt hozott az évezred legfontosabb bokszmeccse

Megosztott pontozás döntött, új vitathatatlan királya van a nehézsúlynak.

Nagy öröm Kispesten: visszatér az NB I-be a Bp. Honvéd.

Egy fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy a Budapest Honvéd - hét év elteltével - újra az NB I-ben méretheti meg magát a következő idényben.

Döbbenetes döntést hozott a Real Madrid edzője a BL-döntőről

Carlo Ancelotti váratlan bejelentést tett, de szerinte nincs vita a kérdésben.

Ez ám a fordulat: mégsem távozik a világbajnok, hanem életre szóló szerződést kötött

Jesús Navas az év végéig folytatja a játékot, utána pedig ő maga választhatja ki, hogy milyen pozícióban szeretne a Sevillánál dolgozni.

Őrületes dráma a férfi kézilabda NB I utolsó fordulójában

Szinte csak matematikai esélye volt a kiesésre az utóbbi két hétben tétlenül izguló csapatnak, mégis kiesett.

„Ezt a bunyót én nyertem” - Fury szerint az orosz-ukrán háború miatt álltak Uszik mellé a pontozók

Elégedett volt saját maga teljesítményével a nehézsúlyú ökölvívó, Tyson Fury, hiába maradt alul az immár vitathatatlan bajnok Olekszandr Uszikkal szemben.

0

Bulvár

Ezt a 4 dolgot soha ne dobd ki selejtezéskor

Nagytakarításkor óriási lehet a kísértés, hogy mindentől megszabadulj, ami látszólag feleslegesen foglalja az értékes helyet. Bár a selejtezés mindig nagyszerű ötlet, most összegyűjtöttük, hogy mi az, amit semm

Órapontosan szedi a magas vérnyomás gyógyszereket? Ezért jár el rosszul, ha nem.

A magas vérnyomás jól kezelhető, ha odafigyelünk néhány dologra - köztük a gyógyszerszedés szabályaira is!

Folytatódik Nótár Mary hatalmas botránya

Jelenleg is perben állnak egymással.

Így üzen a tested, ha bélgyulladásod van: 5 lehetséges jel

Manapság egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy ha a bélrendszerünk egészségesen, kiegyensúlyozottan működik, akkor általában véve is nagyobb valószínűséggel érezzük jól magunkat a bőrünkben. Ha azonban nincs

Magyar Péter: A holnapi napon feljelentem Orbán Viktor miniszterelnököt

Szerinte a Tisza Párt és a mögötte álló szavazók mind békepártiak. Se háborút nem akarnak, se fegyverszállítást. Aki ezzel ellentétes állítást fogalmaz meg, annak bíróság előtt kell felelnie a szavaiért.

Veszélyes lehet ez a közkedvelt fehérneműtípus - 3 országban betiltották.

Az intim területekről való gondoskodás elengedhetetlen része a megfelelő fehérnemű kiválasztása. Eddig talán nem is gondoltad volna, de bizony akad néhány típusú fehérnemű, melyek súlyos problémákhoz vezethetne

Vízitragédia történt Verőcénél, többen meghaltak, a szállodahajó menekülőre fogta

Halálos hajóbaleset történt Verőcénél, ahol információk szerint egy szállodahajó ütközött egy másik hajóval szombat éjjel

Magyarországon is megjelent a "horrorkullancs": halálos vírust terjeszt

Igazoltan fertőzött meg egy férfit a krími-kongói lázzal a Hyalomma marginatum nevű egzotikus kullancs Spanyolországban. De a magyarok vérében is kimutatták az ellenanyagot.

Orbán Viktor "állandóan a békéről papol és szembe hazudik" – Akkora bírálat érkezett a kormányfőről, ami a Hol...

Nincs erős Magyarország erős Európa nélkül. Magyarország érdekében olyanokra kell szavazni a június 9-i EP-választáson, akik hisznek egy erős Európában, akik ezért dolgoznak – hangoztatta a DK-MSZP-Párbeszéd ka

blogmorzsák

Egy nap Dániában

Ismerkedjünk meg egy kicsit Dánia vasútjával, mely a magyar médiában meglehetősen ritkán szerepel.

Újabb politikus szállt bele páros lábban von der Leyenbe

Ezúttal a zöldpolitikája miatt kritizálták élesen.

Itt a Bon Jovi új dala

A Living Proof már a második a sorban.

0